Kutatástörténet

Létezhet-e az immunrendszertől független védelmi rendszer szervezetünkben?

1987-ben egy fiatal kutató-biológus, Dr. Kulcsár Gyula egy érdekes ellentmondásra mutatott rá: ha a rákos megbetegedés oka az immunrendszer „meghibásodása,” akkor azoknál az embereknél, akiknek nem működik az immunrendszere, miért nem alakulnak ki jelentősen gyakrabban daganatok? A kutatók összehasonlították az AIDS-es betegeket az egészséges emberekkel, de nem találtak jelentős eltérést a daganatok előfordulási arányaiban.

Ha tudjuk, hogy a daganatok még akkor sem növekednek jelentősen, amikor az immunrendszer működése leáll (immunszuppresszió) vagy összeomlik (pl. AIDS), akkor mi lehet a felelős a szervezet rákellenes védekezéséért? Hiszen ha a rákos sejtek folyamatosan képződnek bennünk, feltételeznünk kell, hogy az immunrendszer mellett valami más is szerepet játszik, ami kivédi a daganatok kialakulását.

Az új elmélet

Mint számos más tudományos felfedezésnél, megpróbáltak egy elméletet felállítani, és azt igazolni.

Arra a következtetésre jutottak, hogy a daganatok kivédését nem csak az immunrendszer biztosítja, hanem léteznie kell egy másik, ettől független védelmi rendszernek is. Azt is feltétezték, hogy amennyiben egy általános felügyeleti rendszerről van szó, akkor ennek a szervezet valamennyi pontját le kell fednie. Vagyis: a rendszernek az érhálózatot kell használnia, hiszen egyedül a keringési rendszer az, ami a test minden pontjához eljut.

A nyolcvanas-kilencvenes években a tudósok arra már rájöttek, hogy a rákos sejtek jóval több tápanyagot vesznek fel mint az egészséges sejtek. Arra viszont nem tudták a választ, hogy ezen anyagok közül melyek azok, amelyek hátráltatják a sejtburjánzást. Kulcsár Gyula elmélete erre a kérdésre kereste a választ.

Út a bizonyításig

Ezért a kutatócsoport tagjai figyelmüket a keringési rendszerre irányították és a vérben keringő anyagokat kezdték el elemezni.

Laboratóriumi vizsgálatokat végeztek és mikroszkóp alatt figyelték, hogy mi történik a rákos sejtekkel, ha összehasonlítják őket az egészséges sejtekkel. Arra voltak kíváncsiak, hogy a vérben keringő anyagok közül melyek hatására fognak elpusztulni a ráksejtek.

A kutatócsoport először 89 vegyületre koncentrált, amiből leválogatták a tizenhat legfontosabbat, ami a vizsgálataikban a leghatásosabbnak bizonyult. Azt mondták, ha ezeket a kismolekulákat a vérben állandóan magasabb szinten lehetne tartani, a hatóanyagok keveréke képes lesz elpusztítani a ráksejteket és meggyógyítani az embereket…

A felfedezés

A kilencvenes évek elején dr. Kulcsár Gyula egy új tudományos felfedezést tett a szervezet rákellenes védekezésével kapcsolatban. Több éves kutatómunka után felállított egy elméletet: nem az immunrendszer, hanem egy bizonyos védekező rendszer pusztítja el a kóros sejteket.

A rejtvény megoldásának az volt a lényege, hogy az egészséges és a rákos sejtek máshogy veszik fel a vérből a tápanyagokat. Az egészséges sejtek csak annyit vesznek fel, amennyi az életfunkcióik fenntartásához szükséges, a rákos sejtek viszont kontroll és korlátozás nélkül halmozzák fel ezeket.

A Kulcsárék azt figyelték meg, hogy a vizsgált 89 anyagból a rákos sejtek óriási mennyiségben szívtak fel bizonyos anyagokat, amelyek kritikus szerepet játszanak a második védvonalban. A feltaláló sejtkísérleteiben azonosította azokat a hatóanyagokat, amelyeket a rákos sejtek maguk választottak ki hatásos anyagként, amelyek elpusztították a daganatsejteket, egymás hatását szinergikusan erősítve. A második védvonalat Természetes Anti-tumor Védelemnek nevezték el.

A Kulcsár-rendszer beazonosított hatóanyagai a következők:

  • különböző kémiai szerkezetű aminosavak (metionin, fenilalanin, triptofán, arginin, hisztidin, tirozin),
  • vitaminok (aszkorbinsav, riboflavin, piridoxin, biotin),
    monoszacharidok (mannóz, dezoxi-d-ribóz),
  • sejtközi intermedierek (almasav, hippursav, orotsav),
    illetve egy nukleobázis (adenin).

A Kulcsár-elmélet szerint a szervezet keringési rendszerében jelenlévő specifikus aminosavak, vitaminok, sejtanyagcsere intermedierek és egyéb anyagok szuperkeveréke meghatározó jelentőséggel bír a szervezet rák elleni védekezésében.

Tudományos eredmények

Kulcsár professzor számos laboratóriumi kísérletet végzett a keverékkel, és azt találta, hogy a rákellenes hatás közvetlen hatás, nem pedig a sejtosztódás gátlása.

  • A keverék több mint tíz különböző, főleg emberi sejtvonalban volt hatásos, és elpusztította a kemoterápiával szemben ellenálló sejteket.
  • Ez a hatóanyag-keverék univerzális, célzott és szelektív rákellenes hatással rendelkezik.
  • Ezenkívül a szuper keveréknek nem volt mérgező hatása az egészséges sejtekre.

Állatkísérletek igazolták a keverék daganatellenes hatását: az egerekkel végzett kísérletek jelentős javulást mutattak a túlélésben és a rák növekedésének csökkenésében. Miután aprólékos laboratóriumi vizsgálatok és állatkísérletek igazolták a keverék szelektív rákellenes hatását, az eredményeiket rangos tudományos folyóiratokban tették közzé, Dr. Kulcsár Gyula pedig szabadalmaztatta felfedezését.

A laboratóriumi vizsgálatok azt is megállapították, hogy a keverék apoptózist, azaz programozott sejthalált okoz, ami a rákos sejtek pusztulását okozta. A tudósok a hatóanyagok dózisának és hatásuk időtartamának emelésével növelték az apoptózis mértékét – minél nagyobb a hatóanyagok koncentrációja, annál gyorsabb a rákos sejtek pusztulása.

Klinikailag igazolt

2011-2012 között két, ún. nyílt klinikai vizsgálatban értékelték a termék biztonságosságát, tolerálhatóságát és rákos betegek életminőségére gyakorolt hatását. A vizsgálatban egy nagydózisú italpor formájában tesztelték a szuperkeveréket.

Az első időszakban az orvosok 24 egészséges önkéntesen értékelték az 1 hetes adagolás biztonságosságát és tolerálhatóságát. Náluk azt találták, hogy a termék biztonságos és jól tolerálható az egészséges egyének számára.

A második periódusban 50 daganatos betegen vizsgálták egy 4 hetes adagolás biztonságosságát, tolerálhatóságát és életminőségre gyakorolt hatását. Az orvosok az életminőség változásait az Európai Rákkutató és Kezelési Szervezettel mérték az Életminőség-kérdőív Core 30 3.0-s verzióját (EORTC QLQ-C30). Náluk azt találták, hogy a termék jelentősen javította a rákos betegek életminőségét.

Az orvosok rámutattak, hogy egy randomizált, kettősvak klinikai vizsgálatnak kell értékelnie a termék rákellenes hatását emberekben.

A termék

Mivel a védelmi rendszer csak addig működik, amíg ezek az anyagok jelen vannak a vérben, a megoldás egy infúziós készítmény lenne. Egy infúzióval hosszabb ideig, állandósult és magasabb szinten lehetne tartani a védelemben részt vevő molekulák mennyiségét a keringési rendszerben. A feltaláló 1993. november 9-én szabadalmi bejelentést tett, hogy az általa levédett keverékből infúziót tudjanak fejleszteni, és minden beteg hozzájuthasson.

Mivel a kutatók azt szerették volna, ha a találmányuk minél gyorsabban eljut az emberekhez, kitaláltak egy áthidaló megoldást: infúzió helyett először tablettát fejlesztettek ki. Azt mondták, mivel ezek a molekulák a gyomor- bélrendszerből szívódnak fel, és így jutnak a vérkeringésbe, miért ne lehetne őket szájon át is szedni? Elvégre, nemcsak infúzióval, de akár tablettával is meg lehetne valósítani az eljárást.

A sok kicsi tablettával és az óránkénti szedéssel lehet elérni a védelmi rendszer hatóanyagainak állandósult megemelt szintjét a keringésben.

1997-ben megjelent az első ilyen étrend-kiegészítő tabletta Magyarországon, és ahogy az lenni szokott, hevesen támadták. Viszont működött, és ez meggyőzte a kétkedőket is, olyannyira, hogy a termék megkapta a daganatos betegek részére szóló besorolást, így az addig étrend-kiegészítőként kapható tablettát speciális, gyógyászati célra szánt tápszerként ismerték el.

Szakirodalmi adatok és a gyakorlati tapasztalatok alapján a tablettát kezdetben műtétek, súlyos sérülések, betegségek esetén és lábadozás idején a szervezet regenerálódására ajánlották. A kutatási program eredményei és egy életminőségi klinikai vizsgálat indokolttá tette, hogy a tablettát átsorolják a különleges táplálkozási célú élelmiszerek közé.

2014-től a találmány közkinccsé vált, és a már bizonyított keveréket a Hatóanyag-Szakértő Kft. is gyártja.

A Solvevit márkanév kifejezi a termék küldetését: megoldás (solve) + életerő (vitality).-

Scroll to Top