Gyakran ismételt kérdések, témakörök

SOLVEVIT speciális gyógyászati célra szánt élelmiszer

Daganatos betegek részére

Kiknek és miért ajánlott a Solvevit?

Mi a Solvevit?

A Solvevit tabletta a daganatos betegségben érintetteknek kifejlesztett kiegészítő készítmény, amely bizonyos aminosavak és vitaminok megnövelt bevitelét biztosítja.

A termék összetétele egy több mint 30 éves tudományos elméleten alapul, és 1997 óta gyártják.

A Solvevit megalkotása során egy olyan termék jött létre, amely teljesen újszerű módon ötvözi az aminosavakat és a vitaminokat: a tabletta hatóanyagai nemcsak klinikailag igazoltan javítják az életminőséget, de abban is segítenek, hogy a kezelések mellékhatásait kivédjük.

A Solvevit tabletta segítségével gyorsabban és megerősödve jöhetünk ki a küzdelemből, mert az onkológiai kezelésekkel párhuzamosan is szedhetjük. A legjobb eredmények érdekében az ajánlott napi adagot reggeltől estig, egyenletesen elosztva érdemes beszedni.

A termék egy ún. speciális gyógyászati célra szánt élelmiszer daganatos betegek részére:

 • Solvevit tabletta OGYÉI notifikációs száma: T/3202
 • Solvevit PRO tabletta OGYÉI notifikációs száma: T/3244

Miért éri meg rendszeresen szedni a Solvevit tablettát?

Rákbetegnek lenni nemcsak a diagnózistól a zárójelentésig tartó időszakot jelenti. Az életminőségünk megóvása tudatosságot kíván tőlünk — egy életre szóló elköteleződést jelent.

A legtöbben már megkezdték a kezeléseiket, amikor először találkoznak a Solvevit tablettával, ezért számukra a legfontosabb elvárás a gyorsaság. A legtöbbünk sajnos csak utólag szembesült a kezelések velejárójaként jelentkező nehézségekkel.

A kezelések mellékhatásaként jelentkező hányinger, hányás, hasmenés előbb-utóbb étvágytalansághoz vezet: az alultápláltság miatt fizikailag és érzelmileg is úrrá lesz rajtunk az elesettség. A szervezetünk ellenálló képességének csökkenése miatt a fertőzések kockázata is megnő.

Itt jön képbe a Solvevit tabletta, amely összetételének köszönhetően visszafordítja az életminőség romlását. A tablettába ötvözött értékes hatóanyagok visszatöltésével a kanyarban fogunk előzni, hogy a kezelésekből megerődösödve jöjjünk ki.

Akik számára a megelőzés és a kockázatok elkerülése az első, már a diagnózis pillanatában elkezdik szedni a Solvevit tablettát, hogy a kezelésekig tartó várakozási idő alatt lépéselőnyhöz jussanak.

Milyen táplálkozástudományi előnyökkel jár a Solvevit tabletta szedése?

A Solvevit tablettában lévő aktív összetevők klinikai vizsgálattal igazoltan javítják a daganatos betegek életminőségét.

A Solvevit tabletta hatóanyagai a kezelések által okozott ötféle stresszhatás kivédésére összpontosítanak:

 • Immunrendszer: Arginin (fertőzések), B6- és C-vitamin (immunrendszer).
 • Idegrendszer: B6- és C-vitamin, biotin, riboflavin, valamint az L-fenilalanin, L-hisztidin, L-metionin, L-triptofán és L-tirozin aminosavak.
 • Bőrproblémák: Riboflavin, B6-vitamin és biotin.
 • Testsúlycsökkenés: a tablettában lévő vitaminok; a tablettában lévő aminosavak a fehérjék építőkockái, vagyis az étrenddel kieső fehérjebevitel pótlásához is hozzájárulnak.

Milyen eredményeket értek el a klinikai vizsgálatban?

2011-2012-ben két, ún. nyílt klinikai vizsgálatban értékelték a hatóanyag-keverék biztonságosságát, tolerálhatóságát és daganatos betegek életminőségére gyakorolt hatását. A vizsgálatban nagydózisú italpor formájában tesztelték a szuperkeveréket, amely 50 db Solvevit tablettának megfelelő hatóanyagot tartalmazott.

Az első időszakban az orvosok 24 egészséges önkéntesen értékelték az 1 hetes adagolás biztonságosságát és tolerálhatóságát.

 • Náluk azt találták, hogy a termék biztonságos és jól tolerálható az egészséges egyének számára.

A második periódusban 50 daganatos betegen vizsgálták egy 4 hetes adagolás biztonságosságát, tolerálhatóságát és életminőségre gyakorolt hatását. Az orvosok az életminőség változásait az Európai Rákkutató és Kezelési Szervezettel mérték az Életminőség-kérdőív Core 30 3.0-s verzióját (EORTC QLQ-C30).

 • Náluk azt találták, hogy a termék jelentősen javította a rákos betegek életminőségét.

Az orvosok rámutattak, hogy egy ún. randomizált, kettősvak klinikai vizsgálatnak kell értékelnie a termék rákellenes hatását emberekben.

A klinikai vizsgálatnak hol, tudok utánaolvasni?

A klinikai vizsgálatot ismertető publikáció hivatkozási adatai:

Czömpöly T, Langmár Z, Bors M, Zsákai C, Géczy M, Kulcsár G. Safety, tolerability, and effect on quality of life of a mixture of amino acids and other small molecules in cancer patients. Cancer Biother Radiopharm. 2014 Apr;29(3):124-34. doi: 10.1089/cbr.2013.1573. Epub 2014 Feb 6. PMID: 24502241. Forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24502241/

A kemoterápia alatt is szedhetjük a Solvevit tablettát?

Abszolút. A Solvevit funkciója, hogy a kemoterápiás ciklusok zökkenőmentesen fussanak le.

A Solvevit segít elviselhetőbbé tenni a mellékhatások átvészelését anélkül, hogy a kezelések hatását lefékezné.

A sugárkezelés alatt is szedhetjük?

Igen. A sugárkezelés során egy radioaktív besugárzás éri a testünk. Ez egyfelől jó hír, mert a sugárzás szétroncsolja a ráksejteket és ez lehetővé teszi a daganat zsugorítását. Másfelől a sugárkezelésnek is vannak mellékhatásai, amelyeket érdemes megelőzni.

A Solvevit hatóanyagi hozzájárulnak az immunrendszer és az idegrendszer normális működéséhez. Azáltal, hogy a tablettákat folyamatosan tudjuk szedni, a hatóanyagok állandóan jelen vannak a vérkeringésben és a szervezetünk minden pontjához célba tudják juttatni a „segélyszállítmányt.“

A kezelések alatt az orvosok általában nem ajánlják a vitaminokat. Akkor miért ajánlott a Solvevit tabletta, ami köztudottan vitamint is tartalmaz?

A kezelések mellett szedett vitaminokkal kapcsolatban érdemes elővigyázatosnak lenni.

Az orvosok is felhívják a páciens figyelmét, hogy a kezelések alatt kerüljék a nagydózisú vitaminok, multivitaminok vagy antioxidánsok szedését, mert az egyszeri nagy dózis lefékezheti a kemoterápia vagy a sugárkezelés hatását.

Jogos a kérdés, hogy ha a kezelések alatt nem ajánlott vitaminokat szedni, hogyan lehetséges, hogy a vitaminokat is tartalmazó Solvevit tablettát éppen, hogy a kezelésekkel együtt ajánlott szedni?

A magyarázat, hogy elsősorban nem a vitamin jelenléte okozza a problémát, hanem az egyszeri nagy dózisban bevitt vitamin.

Például, amíg egy hagyományos C-vitamin tabletta 1000 mg C-vitamint tartalmaz, a Solvevit 30 pici tablettába szétosztva tartalmaz ugyanennyit. Vagyis a Solvevit nem terheli le hirtelen a szervezetet, és nem fékezi le a kemoterápia hatását.

Egy hasonlattal élve, a hagyományos C-vitamin úgy működik, mint egy felhőszakadás, vele szemben a Solvevit úgy működik, mint egy automata öntözőrendszer.

A Solvevit specialitása, hogy a hatóanyagok napi adagját nem egy, hanem 30 db tablettába osztották fel, ami azt jelenti, hogy az egy-két tablettára jutó vitamin mennyisége nem ütközik a kemoterápiával vagy a sugárkezeléssel.

A Solvevit mint speciális gyógyászati célra szánt élelmiszer lehetővé teszi, hogy a daganatos betegként a kemoterápia vagy sugárkezelés alatt is szedhessük ezeket az értékes hatóanyagokat.

Hogyan kell szedni a Solvevit tablettát?

Mikor érdemes elkezdeni a Solvevit tabletta szedését?

A legjobb eredményekért kezdjük el szedni a Solvevit tablettát már a diagnózis pillanatában.

A tablettákat a kezelések alatt is szedhetjük, így párhuzamos védvonalként fog működni.

A kezeléseket követően eldönthetjük, hogy tovább növeljük vagy csökkentsük az adagokat.

A Solvevit további előnye, hogy:

 • A betegség bármelyik stádiumában el lehet kezdeni szedi.
 • Nők és férfiak is szedhetik.
 • Cukorbetegek és más alapbetegségben szenvedők is fogyaszthatják.

Miért kell óránként szedni a tablettákat?

Azért, hogy a hatóanyagok mennyiségét egy állandósult, megemelt szinten tudjuk tartani a vérkeringésben.

Ez azért előnyös, mert laboratóriumi vizsgálatok szerint a hatóanyagok mennyisége a vérben a tabletta beszedése után körülbelül egy óra múlva éri el a legmagasabb szintet. Tehát az óránkénti szedéssel optimális szintet tudunk fenntartani.

Mennyi ideig ajánlott szedni a Solvevit tablettát?

A készítmény feltalálója szerint:

 • Amíg a szervezetben kimutathatóan jelen van a daganat, a készítményt folyamatosan, napi 15×2 dózisban ajánlott szedni.
 • Daganatmentesség elérése után még hat hónapig továbbra is javasolják a napi 15×2 tablettát. Ezt követően egyedi mérlegelés szerint javasolt az adagot csökkenteni napi 15×1 tablettára.

Ha abbahagyom, akkor elveszítem az addig elért eredményeket?

A terméket már a betegség gyanújának fennállása esetén elkezdhetjük szedni, és a Solvevittel bármikor bekapcsolódhatunk a kezelésekbe.

A termék szedését akkor érdemes abbahagyni, ha a daganatos betegség már nem áll fenn, vagy a daganatot már nem lehet kimutatni a szervezetünkben.

Ha folyamatosan szedem, nem fog-e függőséget okozni?

Nem.

A Solvevit tabletta vényköteles?

Nem. A Solvevit tabletta recept nélkül kapható. A Solvevit tablettát az internetes webáruházunkból tudja megrendelni.

Cégünk üzletpolitikája, hogy termékeinket a gyártótól közvetlenül a vásárlóknak értékesítjük, ezáltal megspóroljuk a kereskedelmi láncolatok árrését, és a felesleges reklámköltséget is. Mindennek köszönhetően a Solvevit ára akár 30%-kal olcsóbb lehet a vele azonos összetételű termékekhez képest.

Szedhetem-e a Solvevit tablettát más gyógyszerekkel?

Igen, a gyógyszerek döntő többségével együtt – kellemetlen és/vagy káros kölcsönhatás kialakulásának veszélye nélkül – alkalmazható.

Amennyiben Ön az összetevők bármelyikére allergiás, akkor nem szabad fogyasztania a készítményt!

 • Egyes gyógyszerkészítmények – pl. a depresszióban alkalmazott szerotonin visszaszívódást gátló (SSRI) szerek; immunmoduláns készítmények (pl. Interferon) – használata mellett viszont a triptofán bevitele kerülendő. Ilyen esetekben a készítmény szedésének megkezdése előtt feltétlenül konzultáljon kezelőorvosával.
 • Fenilketonuriás betegeknek – a fenilalanin-tartalom miatt – ellenjavallt.
 • Homociszteinuria és hiperhomociszteinémia esetén – a metionin-tartalom miatt – használata kerülendő.

Milyen engedély van a terméken?

A Solvevit tablettát az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet vette nyilvántartásba speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerként daganatos betegek részére.

 • A Solvevit tabletta notifikációs száma: T/3202.
 • A Solvevit Pro tabletta notifikációs száma: T/3244.

Ha kérdésem van, fel tudok hívni valakit?

Igen. Munkatársaink hétfőtől péntekig, 9-17 óra között várják a hívását a +36 20 319 0999-es telefonszámon. Mindenki visszahívunk, mindent elmagyarázunk.

Milyen hatóanyagokat tartalmaz a Solvevit tabletta?

Hatóanyagok a napi adagban (30 db Solvevit tablettában):

 • 2350 mg L-arginin
 • 1050 mg C-vitamin (aszkorbinsav)
 • 990 mg L-fenilalanin
 • 930 mg L-hisztidin
 • 900 mg L-metionin
 • 460 mg L-triptofán
 • 40 mg L-tirozin
 • 30 mg B6-vitamin (piridoxin HCl)
 • 24 mg B2-vitamin (riboflavin)
 • 0,9 mg biotin

Milyen hatóanyagokat tartalmaz a Solvevit PRO tabletta?

Hatóanyagok a napi adagban (30 db Solvevit Pro tablettában):

 • 4700 mg L-arginin
 • 2290 mg C-vitamin (aszkorbinsav)
 • 1650 mg L-fenilalanin
 • 1630 mg L-hisztidin
 • 1160 mg L-triptofán
 • 390 mg L-metionin
 • 90 mg Glükózamin
 • 60 mg L-tirozin
 • 50 mg B6-vitamin (piridoxin HCl)
 • 41 mg Alfa-liponsav
 • 40 mg B2-vitamin (riboflavin)
 • 1,5 mg biotin

A tablettákhoz milyen segédanyagot használtak?

A Solvevit tabletták a hatóanyagokon kívül elsősorban mikrokristályos cellulózt, és minimális mennyiségű magnézium-sztearátot tartalmaznak. Mindkét segédanyag maximálisan biztonságos.

Milyen vitaminokat tartalmaz a Solvevit tabletta?

C-vitamin. A C-vitamin nélkülözhetetlen vitamin, amelynek számos előnye van, többek között hozzájárul az immunrendszer normális működéséhez, továbbá az ínak-ízületek védelméhez, a kollagén újratermelődéséhez is.
A C-vitamin elősegíti a limfociták és fagociták néven ismert fehérvérsejtek termelődését, amelyek segítenek megvédeni a szervezetet a fertőzésekkel szemben.
A C-vitamin segít ezeknek a fehérvérsejteknek a hatékonyabb működésében, miközben megvédi őket a potenciálisan káros molekulák, például a szabad gyökök által okozott károsodástól.
A C-vitamin elengedhetetlen része a bőr védekező rendszerének. Aktívan a bőrbe kerül, ahol antioxidánsként működhet, és segíthet megerősíteni a bőr védőrétegeit.

B-komplex. A szakemberek úgy gondolják, hogy a B-vitaminok növelik a tesztoszteronszintet a férfiaknál, ami az életkorral természetesen csökken. A B-vitaminok segíthetnek a férfiaknak izomépítésben és erőnlétben is.
Riboflavin. A riboflavin, vagy más néven B2-vitamin részt vesz a tápanyagok energiává alakításában. Szükséges továbbá a B6-vitamin aktív formává történő átalakulásához, valamint a triptofán niacinná (B3-vitamin) történő átalakulásához.
B6-vitamin. A B6-vitamin fontos szerepet játszik a hangulat szabályozásában. Ennek részben az az oka, hogy ez a vitamin szükséges az érzelmeket szabályozó neurotranszmitterek, köztük a szerotonin, a dopamin és a gamma-aminovajsav (GABA) létrehozásához.
Biotin. A biotin, vagy B-7 vitamin segít megőrizni a bőr, a haj, a szem, a máj és az idegrendszer egészségét.

Milyen aminosavakat tartalmaz a Solvevit tabletta?

L-arginin. Korlátozott bizonyítékok arra utalnak, hogy az L-arginin-kiegészítők javíthatják az edzésteljesítményt azáltal, hogy növelik a nitrogén-monoxid mennyiségét a szervezetben, ami javítja a véráramlást és az izmok oxigénellátását.
Nitrogén-monoxid termelés. Az L-arginin a nitrogén-monoxid termeléséhez szükséges, ami az ereket alkotó sejtek ellazulásához, valamint a vérnyomás szabályozásához szükséges.

 • Erektilis diszfunkció kezelése. Egy tanulmányban megállapították, hogy az arginin-kiegészítők napi 1,5–5 grammos dózisban történő bevétele jelentősen javította a merevedési zavarokat, összehasonlítva a placebóval vagy az arginin-kezelés nélküli kezeléssel.

Fenilalanin. Döntő fontosságú más molekulák előállításában is, beleértve:
Tirozin. Ezt az aminosavat a szervezet közvetlenül a fenilalaninból állítja elő. A tirozint a szervezet új fehérjék előállítására használja, vagy más molekulákká, például epinefrinné alakítja át.

 • Epinefrin és noradrenalin. Amikor a szervezet stresszes helyzetekkel találkozik, ezek a molekulák létfontosságúak az „üss vagy fuss“ reakcióhoz.
 • Dopamin. Ez a neurotranszmitter fontos része az agy jutalomközpontjának, és részt vesz a motoros szabályozásban, a memóriában és a tanulásban.

Triptofán. Az élelmiszerekben található, természetesen előforduló triptofánnak számos egészségügyi előnye van. Ezen egészségügyi előnyök többsége a niacin és így a szerotonin potenciális növekedéséből származik.

 • Szerotonin. A magasabb szerotonin előnyei a következők: egészségesebb és jobb minőségű alvás; segít csökkenteni a depressziót és a szorongást; megnövekedett érzelmi jólét; megerősített fájdalomtűrő képesség.

Metionin. Amellett, hogy a fehérjék építőköve, számos más egyedi tulajdonsággal is rendelkezik. Ezek egyike az a képessége, hogy fontos kéntartalmú molekulákká alakul át.

 • A kéntartalmú molekulák számos funkciót látnak el, beleértve a szövetek védelmét, a DNS és a sejtek megfelelő működésének fenntartását.
  Ezenkívül a metionin kritikus szerepet játszik abban, hogy beindítsa az új fehérjék előállításának folyamatát a sejtekben, ami folyamatosan történik, ahogy a régebbi fehérjék lebomlanak. Például ez az aminosav elindítja az új fehérjék termelődését az izmokban egy olyan edzés után, amely károsítja azokat.

Tirozin. A tirozin számos fontos anyag előállítását segíti elő, többek között:

 • Dopamin. A dopamin szabályozza a jutalmazási- és örömközpontokat. Ez az agyi molekula a memória és a motoros készségek szempontjából is fontos.
  Adrenalin és noradrenalin. Ezek a hormonok felelősek a stresszes helyzetekre adott „küzdj vagy menekülj“ válaszért. Felkészítik a testet a „küzdelemre” vagy „menekülésre” egy vélt támadás vagy sérülés elől.
 • Pajzsmirigyhormonok. A pajzsmirigyhormonokat a pajzsmirigy termeli, és elsősorban az anyagcsere szabályozásáért felelősek.
  Melanin. Ez a pigment adja a bőr, a haj és a szem színét. A sötét bőrűek bőrében több melanin található, mint a világos bőrűekben.

Hisztidin. A hisztidint a szervezet bizonyos hormonok és anyagcsere-termékek előállítására használja fel, amelyek befolyásolják a veseműködést, az idegek jelátvitelét, a gyomorváladékot és az immunrendszert. 

 • Hisztamin. A szervezet a hisztidinből hisztamint állít elő, amely az allergiás reakciókra vagy szövetkárosodásra adott válasz. A hisztaminnak számos funkciója van, többek között neurotranszmitterként szolgál az agyban és a központi idegrendszerben. Az alacsony hisztaminszint görcsökkel és görcsrohamokkal jár.

Milyen egyéb aktív összetevőt tartalmaz a Solvevit Pro tabletta?

Glükózamin. A glükózamin a porcokban található vegyület, amelyet elsősorban ízületi panaszok esetén alkalmazzák.

Liponsav. Az alfa-liponsav egy erőteljes antioxidáns, amit a sejtek energiagyára, a mitokondrium állít elő. A kutatások szerint cukorbetegségben és az idegeink egészségének megőrzésében lehet előnyös.

Összehasonlítás

Mi a különbség a klasszikus Culevit tabletta és a Solvevit tabletta, illetve a Culevit Forte tabletta és a Solvevit Pro tabletta között?

1 db Solvevit tabletta és 1 db “klasszikus” Culevit tabletta az aktív összetevők tekintetében azonosak.

 • 1 db eredeti Culevit és Solvevit tabletta aktív összetevői: 78,39 mg L-arginin, 35 mg C-vitamint (aszkorbinsav), 33,04 mg L-fenilalanin, 31,03 mg L-hisztidin, 29,84 mg L-metionin, 23,47 mg L-almasav, 15,32 mg L-triptofán, 2,26 mg adenin, 1,27 mg L-tirozin, 1 mg B6-vitamin (piridoxin HCl), 0,8 mg B2-vitamin (riboflavin), 0,03 mg biotin.

1 db Solvevit Pro tabletta és 1 db Culevit Forte tabletta az aktív összetevők tekintetében azonosak.

 • 1 db eredeti Culevit és Solvevit tabletta aktív összetevői: 156,77 mg L-arginin, 76,33 mg C-vitamin (aszkorbinsav), 55,07 mg L-fenilalanin, 54,33 mg L-hisztidin, 38,8 mg L-triptofán, 13,93 mg L-metionin, 2,99 mg glükózamin, 2,13 mg L-tirozin, 1,67 mg B6-vitamin (piridoxin HCl), 1,37 mg liponsav, 1,34 mg B2-vitamin (riboflavin), 0,05 mg biotin.

A Culevit és a Solvevit termékek rendeltetése azonos, és azonos szükséglet kielégítésére szolgálnak.

A Culevit és a Solvevit termékek ugyanúgy speciális gyógyászati célra szánt élelmiszer daganatos betegek részére jelöléssel kerültek forgalomba.

A két-két termék között a tablettázási segédanyagok tekintetében van különbség: a Solvevithez kevesebb adalékanyagot használtak fel és a Solvevit nem tartalmaz kukoricakeményítőt.

A két termék gyártója és a két termék neve más, és különbözik a kétféle termék csomagolási arculata is. A Culevit Kft. (a Culevit tabletta gyártója) és a Hatóanyag-Szakértő Kft. (a Solvevit gyártója) függetlenek egymástól.

Az egyik legjelentősebb különbség a két márkanevű termék ára: a Solvevit tabletta ára kedvezőbb a klasszikus Culevit tabletta árához képest. A Solvevit esetében nem azért olcsóbb a termék, mert nem lenne kiváló a minősége, hanem azért, mert az volt a gyártó törekvése, hogy a vásárlók számára egy azonos hatóanyag-tartalmú, de olcsóbb terméket tegyen elérhetővé.

A Culevitben és a Solvevitben található aktív összetevők keverékével az elmúlt húsz évben nagyon sok tudományos vizsgálatot végeztek, beleértve klinikai vizsgálatot is. A készítményeket nagyon pozitív visszajelzések mellett alkalmazzák a daganatos betegek kezeléseinek kiegészítésére. A Culevit termékek elnyerték a Superbrands díjat, ezzel szemben a Solvevit ilyen elismerést még nem kapott.

Miben különbözik a Solvevit tabletta egy hagyományos vitamin étrend-kiegészítőtől?

A Solvevit egy úgynevezett speciális gyógyászati célra szánt élelmiszer daganatos betegek részre. Ezt a kategóriát az élelmiszerek nagy családján belül találjuk: úgy kell elképzelni, hogy az étrend-kiegészítők fölött, de a gyógyszerek alatt, azok “határvonalán” helyezkedik el.

A jogszabályok értelmében Solvevit tabletta nem rendelkezik (hivatalosan) betegséget gyógyító vagy megelőző hatással — a daganatos betegek különleges táplálkozási céljait hivatott támogatni.

A Solvevit tabletta nem helyettesíti a hagyományos onkológiai kezeléseket.

A címkeszöveg szó szerint idézve:

„A Solvevit tabletta szedése ajánlott rosszindulatú daganatos betegségben szenvedők részére. A Solvevit tabletta aktív összetevőinek – bizonyos aminosavak, vitaminok – megnövelt bevitelét biztosítja […] az onkológiai kezelések megkezdése előtt, mellett és azok befejezése után is folyamatosan, megszakítás nélkül ajánlott alkalmazni.“

Scroll to Top